If you have a comment or a common question you can use the "Comments" sections in each page or the "Q&A" page.
If you would like to place an order you can contact us at +359 888 981 781 (WhatsApp, Viber), contact@cars-help.com or via facebook @carshelp1

Контролният лист за проверка на автомобил можете да изтеглите от тук: Критерии за проверка на Автомобил Контролен Лист

1. Екстериор


Блясък на боята и лака, еднаквост на всички детайли. Обиколете цялата кола. Не трябва да има разлики в цвета на боята и блясъка на лака по всички детайли на колата!
Гледайте от близо уплътненията на стъклата, лаистните и други части, дали са били пребоядисвани. На посочените места често ще намерите малки люспички от новия слой лак.Тъй като например уплътненията на стъклата не се свалят и се пръска до тях, надигнете ги лекичко и вижте под тях дали има нов слой боя на границата със стария слой.
“Опипайте” колата с ръка по ламарините. Не трябва да има разлика в гладкостта.
Разгледайте от много близо лака на боята. Вижте дали има нарушения по боята, които са под лака (тъмни петънца, надраскано, дупки от камъчета). Ако всичко това се намира под лака и той не е нарушен бъдете сигурни ,че колата е освежена с допълнителен слой лак за по добър търговки вид.Обикновено тази процедура е изпълнена не по съответните начини и лака ви след някой друг месец ще започне да се лющи.
Проверявайте за удари по вратите, калниците и други по-големи ламарини.
Клекнете пред колата, така че под най-малък ъгъл да виждате страната на колата примерно срещу мигача. Гледайте отражението на околната среда по наблюдавания елемент (врата, калник). Не трябва да има сгъвки и пречупвания в отражението.
Колкото и добре да е китосано и боядисано пак си личи. Заводските ламарини са идеално прави!
Погледнете пак по този начин от всеки от четирите краища на автомобила!
Вдигнете капака на двигателя и погледнете тази част около радиатора и под фаровете, където свършва коша на колата. Най-отпред, където обикновено не се вижда, гледайте дали не е боядисвано, заварявано ,обработвано.С две думи търсете следи от удар.
Загледайте сглобката на детайлите и разстоянието между тях (примерно между калник и капак/ врата и калник). Нишата (разстоянието) трябва да е еднаква по широчина навсякъде по цялата кола!
Завийте гумите до краен оборот и разгледайте подкалниците на автомобила. Те обикновено са пластмасови и ако е имало удар то вероятно са лепени и си им личи или изобщо липсват.
Праговете под вратите също издават евентуални манипулации.
Разгледайте фаровете/стоповете. Вижте каква марка пише на всеки един от тях (трябва да са еднакви). Загледайте също така прозрачността на стъклата на фаровете (по-новите са по-прозрачни и чисти), ако единият фар е с по-ново стъкло или вид от другия, значи е сменян.
Загледайте предницата на колата. Погледнете дали има следи от камъчета. Главно при ламарините около решетката и около фаровете. Вижте и стъклата на фаровете (ако НЯМА никакви начуквания и колата е на повече от 3 години, най вероятно е пребоядисвана предницата).
Разгледайте челното стъкло за пукнатини, които евентуално биха ви създали грижа за в бъдеще.
Загледайте броните на какво разстояние са от калниците. Не трябва да има големи ниши (по-големи примерно от тези между вратата и калниците или между двете врати).
Висящи брони и обяснения от рода на “трябва да се намести/щтракне щипката…” не са меродавни. В повечето случаи става въпрос за счупени щипки, изкривени водачи, неоригинални брони!
Ръжда…..
…..Търсете навсякъде за да ви е спокойна главата. Имайте предвид, че дори аудитата гният, но само ако са удряни!
Гледайте праговете, ръбовете на вратите, ръбовете на калниците, около лайстните, в коша на двигателя около фабричните заварки и роговете. Задължително отворете багажника и надигнете тапицерията. Погледнете състоянието на ламарината отдолу, най-вече на коша на резервната гума!
За годината на колата не съдете по думите на продавача или по цифрите на стъклата. За да сте сигурни разчетете VIN номера на рамата.


2.Интериор


Разгледайте салона като цяло за захабявания, изгаряния от цигари и др.
Тапицерията на седалките издържа на стотици хиляди километри и не би трябвало да е протрита или скъсана!
Вижте дали тапицерията на тавана е в разни нюанси на цвета си (ако е така, то най-вероятно е пушено здраво в колата).
Вижте също така състоянието на пепелници и запалки в същата насока. Ползван пепелник, колкото и добре да е измит, има следи от изгаряния и пепел.
Основни белези за пробега на колата НЕ са нейният километраж, а:
колани, волан, скоростен лост,педали, седалка, дръжка на шофьорската врата.
Коланите при упъване трябва да се връщат бързо, а не да се влачат и да им се помага в прибирането (за сравнение дръпнете задните колани и после предните и главно шофьорския).
Воланът не трябва да има секторни износвания и протривания по облицовката си. Вижте главно тази част, която при изправен волан гледа към стъклото и е седяла обикновено продължително време на слънце.Не е рядкост воланите да са покрити с нефабрични калъфи за волани (уж за по-добър конфорт). Ако има такъв калъф задължително го свалете и вижте състоянието на волана!
Скоростният лост носи същите белези на захабяване както тези на волана.
Педалите и по-точно тяхната гумена облицовка издържа страшно много на триене и дори 100-150 хил км градско каране не са в състояние да и нанесат сериозни захабявания. Ако са протрити означава, че колата е на много километри.
Шофьорската седалка се гледа в сравнение със задните седалки главно по-външен вид. Проверете и всички настройки по нея за проблеми.
Загледайте МНОГО отблизо в таблото с уредите малките черни болтчета, с които са хванати скоростомера и оборотомера! Отблизо се вижда дали са пипани и надрани. Обикновено са намазани с черна боя по жлеба за отверката за да заличат следите и боята се вижда (блести повече и седи неестествено). За сравнение погледнете първо тези на оборотомера (обикновено не се пипат) и после преместете погледа върху тези на скоростомера. Ако има разлика е пипан механичния километраж.
Естествено проверката на всички копчета и функции по салона е задължителна!!!!!!!
Ако нещо не работи, не се връзвайте на продавача за начина му на оправяне и неговата незначителност.
Пуснете касетофона и вижте дали всички говорители работят.
Проверете парното дали духа топло. Може да има проблеми по отоплителната инсталация, която се ремонтира традиционно трудно. Проверете и климатика дали изтудява въздуха или просто духа!
Безпроблемният климатик изстудява почти мигновено.
При изключен двигател въртете няляво и надясно 1/4 оборот волана за евентуални луфтове.


3. Двигател


Капакът си го отвярате вие, за да сте сигурни, че не е направена някоя магария от собственика/продавача по механизъма (изобщо колкото по-малко пипа “лошият” при огледа на колата, толкова по-добре. Всичко си правете Вие. Не се оставяйте той да ви демонстрира!)
За външен вид няма какво да говорим, защото масово се мият и пудрят двигателите.
Все пак гледате за нормалните неща: течове, съмнителни омотваници със скоч, лепени пластмаси и др.
Вижте преливника на охладителната система. Обикновено той е от прозрачна пластмаса и се вижда цвета на антифриза – по вътрешните стени на казанчето (преливника) не трябва да има тъмни петна и налепи, това говори, че антифризът не е сменян редовно!
Вижте и самия цвят на антифриза. Да знаете, че кафяв антифриз няма! 😉
Преди за запалите двигателя го пипнете по колекторите или на друга нагряваща се част за да видите дали е топъл, ако е топъл значи скоро е пален и евентуалните проблеми при студен старт са скрити от Вас!!!!!
Запалете двигателя (ВИЕ!!!!), за да можете да разберете дали пали без газ или е необходимо да подавате газ (не е нормално), също така за да разберете дали веднага пали или е наложително да задържате стартера на ключа.
Веднага се услушайте за почуквания на клапани и повдигачи.
Заслушайте се в звука и работата на двигателя.
Не трябва да има прекъсвания, чукания, фучене, свирене на ролки и ремъци и други нетипични звуци.
Ако имате чаша с вода или кафе я сложете върху двигателя и се загледайте във вълничките по повърхността на течноста – колкото са по-малко, толкова по-добре работи двигателя.
Тресящ двигател има проблеми от всевъзможен характер!
Изфорсирайте – пак се ослушвате за шумове.
Може да откачите един по един кабелите за свещите и да видите дали има “слаб” цилиндър. Някой, който след изключване почти НЕ оказва влияние в работата на двигателя!
Вижте дали оборотите на празен ход са стабилни. Не трябва да имат видими колебания.
Ако “играят” имайте предвид сериозни ремонти!!!!(избягвайте такива коли!!!!)
Принципно повече от 1000 оборота при загрял двигател НЕ са нормални!
Подавайте разко газ на двигателя, вижте дали поема/укротява добре (реагира адекватно).
Отвийте капачката на маслото при работещ двигател, от там не трябва да духа!!!!!!!!
Това е много важно!!!!!
Ако духа бягайте далеч от такъв двигател.
Вижте също така около гърловината и по долната част на капачката за налепи. Не трябва да има такива!!!!
Ако наслояванията са бели или жълтеникави, значи маслото се смесва с антифриз
Ако са черни, то най-вероятно маслото не е сменяно или има доста добавки.
Нека ваш човек да форсира двигателя почти до червеното на оборотомера ,а вие вижте какво бълва от ауспуха.Ако излиза черен дим (бензинов двигател) значи няма добро изгаряне, ако бълва бял дим – гори доста масло, има и комбинации за които не ми се говори. Ако излиза вода не се притеснявайте, това е конденз от ауспуха!
Ако имате възможност сменете двигателното масло ПРЕДИ покупката. Запомнете как работи и звучи двигателя преди смяната и как след смяната!!!!!!
По този начин по-скапаните добавки , които евентуално са сипани са извън играта и ще видите истинското “лице” на това, което купувате.
Договорете се с продавача да смените маслото.
Изобщо, ако продавачът много се дърпа и не иска да прави това, което му предлагате, включително и това колата да не се води на сервиз, а да си доведеш майстор на място (щото цоловия номер на колата е изтекъл и тя не може да се движи с него) ,му кажете Чао и отидете при друга кола.
Ослушайте се за работата на бензиновата помпа.Тя не трябва да се чува при запален двигател, нито отвън – нито отвътре в колата!
Влезте в купето и на изключен двигател дайте няколко пъти на контакт и слушайте отзад какъв шум издава помпата. Принципно трябва да се чува слабо, ако я чувате виещо и шумно значи е тръгнала!
Хидравликата на волана може да я натоварите като завиете волана или до крайно ляво или до крайно дясно и задържите (примерно 10 сек), услушайте се за странни шумове, погледнете след това и за теч от хидравликата в двигателния отсек.
!!!!!!!!ЗЛАТНО ПРАВИЛО!!!!!!!!!!
Бръкнете с показалец в “дупето” на колата (ауспуха)
Пръста ви ще стане черен (много или малко) размажете чернилката с палеца си и се опитайте по този начин да я изтриете от пръстите си (размазвайки с показалец и палец). Ако чернилката почти изчезне всичко е наред. Ако обаче не можете да я махнете, значи двигателя гори масло!
В най-лошия случай ауспуха си е направо мазен и много тъмно черен!!!
Задължително правите компютърна диагностика (15-30лв).
Там ще ви проверят работата на свещи, ламбда сонди, кабели и на двигателя като цяло. Неща, които няма как да разберете дали работят добре!
Компресия?
Ауспуховата система се проверява за пробойни, като на работещ на празен ход двигател с ръка запушите изходната тръба/и – ако двигателят започне да глъхне всичко е наред, ако обаче не си промени работата, значи има дупка някъде!


4.Ходова част


Загледайте предните гуми за издевателства на авто-джамбазите преди продажба (въртене на гуми и оттам тормоз на двигателя и ходовата част).
Повърхността на грайферите трябва да е гладка, независимо колко са износени гумите . Не трябва да са накъсани или да имат малки назъбвания. Това говори, че са въртяни здраво по асфалта.
Сложете по един крак странично върху горната част на гумите и ги натиснете към купето, без да си вдигате крака от тях. Не трябва да има луфтове. Това говори за разбити лагери!
Вижте спирачните дискове, ако това е възможно. Не трябва да имат ръб в края си спрямо страницата им. Не трябва също така да са на “коловози” по гладката си част. “Коловозите” се получават когато е карано до край с накладките и започне метала да трие по дисковете, така дори и да смените накладките, те ще придобият формата на дисковете и спирачките няма да са оптимално ефективни.
Внимателно загледайте разстоянието пред и след гумата до калника. То трябва да е симетрично. Сравнете го и с другите гуми.
Така може да забележите по-големи удари и изкривявания по шасито. (по-малките ще ви ги кажат след реглаж на предницата)
ПОКАРАЙТЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО КОЛАТА ПОНЕ 10км……
След това задължително хвърлете едно око пак на двигателя и се огледайте за течове, които са били предварително измити с пароструйката. Гледайте около всички гарнитури и семеринги, хидравличната помпа и др.
Изредете всички скорости, следете за евентуални придърпвания и спадове в мощността.
Засилете поне с 80/100км/ч. пуснете по-инерция и се заслушайте за съмнителни свирещи звуци (лагери, диференциал).
Натиснете по-рязко спирачките от 100км/ч до окончателното спиране на автомобила.
Колата не трябва да носи на една страна по-време на спирането или да претриса.
Първото говори за неизправни спирачки, а второто за износени и изкривени спирачни дискове.
По време на движение (примерно 60км/ч.) по равен и прав път свалете ръце от волана. Колата трябва да запази зададената треактория, а не трябва да носи наляво или на дясно. Това говори за нарушена геометрия. Може нещата да опират само до реглаж на предния мост, но може и да е резултат от сериозен удар!!!И в двата случая говорим за немарливост на предния собственик.
Вижте скоростния лост дали има луфтове.
Изключете от скорост (неутрална) и го бутайте от крайно ляво до крайно дясно положение (не да вкл. на скорост) и усетете дали по целия си ход има съпротивление на пружина или в средата има свободен ход.Това говори за поразбити скоростни водачи.
Проверете съединителя дали не е свършил. Паркирайте колата срещу бордюр с предницата, така че предните гуми да са опрели в бордюра, дръпнете ръчната спирачка (ако няма бордюр и само на ръчна сп.става – стига да държи здраво). Запалете двигателя, включете на 3-та скорост и дръжте съединителя натиснат. Вдигнете около 2500/3000 оборота и задръжте педала на газта. Постепенно и бавно започнете да отпускате съединителя и накрая го отпуснете изцяло. Ако колата изгасне – Добре! Ако остане двигателят да работи, значи съединителят приплъзва.
Направете същата процедура и на 2-ра скорост!
Това е тест за напълно свършен съединител!
Проверете за износени карета/полуоски!
Отидете с колата на място, където спокойно можете да въртите колата в кръг.
На пълно завъртян волан описвайте кръгове (един кръг наляво ,един на дясно) на 1-ва скорост. Ако се чува чаткане/тропане откъм предните гуми значи са за смяна.
Може и да го усетите и на завой при нормална обстановка на 1-ва скорост, но тестът е по-сигурен.
Проверка на амортисьори.
Най-сигурно е на Шок-тестер.
Иначе за по тежките коли: минете през дупка или “спящ полицай” с предницата и ако усетите неприятно полюшкване на предницата което продължава повече от секунда, означава че амортисьорите са за смяна.
За по-леките коли: натиснете предницата/задницата на колата с цялата си тежест върху амортисьора (калника) и отпуснете рязко. Не трябва да има полюшквания до окончателното спиране. Читавият амортисьор не допуска това!


5.След покупката


Хора, задължително ПРЕДИ покупката на даден автомобил си сметнете следните КОНСУМАТИВИ:
-двигателно масло
-Ангренажен ремък (+труда по смяната!)
-Ангренажна ролка
-обслужващ ремък
-въздушен филтър
-маслен филтър
-горивен филтър
Сумата на гореизброените консумативи, задължително трябва да я имате!!!!
Смяната на консумативите е задължителна!!!
+ минимум 200-500лв за допълнителни нужди (свещи, накладки, акумулатор, гуми, антифриз, спирачна течност ,др.)
Желателно е да си смените и тези неща за да имате кола, на която можете да разчитате!!!!
Консумативите (и другите части) винаги ги купувайте от сигурни магазини. Драснете някой ред в интернет и вижте кой е вносител на даден продукт и купете от него, дори и малко по-скъпо да ви излезе.  По този начин намалявате риска от ментета.
Двигателното масло не е толкова важно какъв визкозитет ще има (15W-40 или 10W-40 и т.н.) и каква марка е. По-важното е да отговаря на маслоспецификациите на завода производител на автомобила!!!!
Никога Не подценявайте ролята на масления филтър. Той е почти толкова важен колкото маслото. Сменя се заедно с маслото!!!!
Филтър без клапи/с по-малко клапи/ по-малък капацитет, обезсмисля до голяма степен налятото хубаво масло и става опасен за работата на двигателя!!!
Антифризът също трябва да отговаря на съответни норми, за да сте сигурни, че охладителната система ще функционира оптимално. Не си мислете, че евтин антифриз или по-лошото с вода, нещата са същите. Антифризът освен специфично охлаждащо действие (по-добро от това на чистата вода) има и почистващо и смазващо действие.Трябва да е по съответните норми зададени от производителя, за да не наруши частите, с които контактува (пластмаса, алуминий, други метали и смески).
Затова помагат и цветовете на антифриза.
Не купувайте по-голям акумулатор от предписания. Няма смисъл, тъй като алтернаторът няма да може да го зареди на максимум и така или иначе ще имате същият разполагаем капацитет и един разреден акумулатор!
Не пренебрегвайте спирачната течност (сменя се на около 2-3 г.).
Не пренебрегвайте накладките (купувайте само на известни фирми, не лепете феродо).
Не пренебрегвайте гумите. Това е инвестиция, която наистина си заслужава всеки даден лев. Колата ви независимо колко системи за сигурност има, независимо от това, колко нова и мощна е, контактува с пътя единствено и само с гумите си!!!!
Замислете се над това, преди да решите, че музиката или летите джанти са по-необходими от НОВИ гуми!!!!!
Не поставяйте по-големи или по-малки бушони от предписаните!!!
Нарушавате защитата на ел.системата и може да имате сериозни проблеми.
Преглеждайте често и сменяйте прокъсаните маншони на полуоските/каретата, защото един маншон струва 10-15лв и незямяната му с нов води неменуемо до ремонт за 10 пъти по-голяма сума.
Принципно не е хубаво да се слагат по-високи/по-ниски гуми от предписаните, защото това се отразява на достоверноста на данните получавани от скоростомера и километража.
Ако се сменят височините на гумите или цолажа на джантите, гледайте като радиус да са еднакви (гума+джанта).
Следете за правилно напомпани гуми. Прекалено напомпаната или спадната гума няма оптимален контакт с пътя.
Информация за това на колко атмосфери трябва да се помпат гумите, може да намерите обикновено на малка лепенка около шофьорската врата или от вътрешната страна на капачето на резервоара и др.места.
Ако ви изгори крушка по таблото и решите да я сменяте, задължително вижте на изгорялата колко вата е и си купете същата. Не слагайте по-мощни крушки, защото много често водят до стопяване на пластмасите около тях.
Естествено това са само съвети. Сигурно са малко колите покриващи тези изисквания, но ако някой намери такава кола да му е честита!
Визирал съм главно марката ауди, бензинови, атмосферни двигатели с предно задвижване и на минимум 5 години.

Контролният лист за проверка на автомобил можете да изтеглите от тук: Критерии за проверка на Автомобил Контролен Лист

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


If you have a comment or a common question you can use the "Comments" sections in each page or the "Q&A" page.
If you would like to place an order you can contact us at +359 888 981 781 (WhatsApp, Viber), contact@cars-help.com or via facebook @carshelp1